Contador se vraća nakon suspenzije

 

 

 

 

 

 

 

Najbolji biciklist današnjice Španjolac Alberto Contador (29), kojem 5. avgusta ističe dvogodišnja suspenzija zbog dopinga, najavio je u utorak da će sudjelovati na Vuelti, a možda i na Svjetskom  prvenstvu u Holandiji.

 Nakon što je osvojio Tour de France 2010. otkriveno je da je Contador na jednoj etapi bio pozitivan na zabranjeni "clenbuterol". Contador je tvrdio da nije uzimao doping, te da je pozitivni nalaz posljedica konzumiranja govedine koja je bila uzgojena uz pomoć hormona rasta.

Španjolski savez mu je povjerovao i nije ga kaznio, ali ga je Sportski arbitražni sud u Lausannei u februaru ove godine proglasio krivim i izrekao mu je dvogodišnju suspenziju, koja je imala retroaktivni učinak, odnosno od 5. avgusta 2010. do 5. avgusta 2012. Usto, oduzeti su mu naslovi pobjednika Toura 2010. i Gira 2011.

Contador je najavio je da će odmah po isteku suspenzije nastupiti na Utrci kroz Benelux (6-12. avgusta), a potom će voziti na Vuelti (18. avgusta do 9. septembra). Također, nada se da će biti u sastavu španjolske reprezentacije za Svjetsko cestovno prvenstvo u Holandiji od 16. do 23. septembra.

Contador je jedan od pet biciklista u povijesti koji su osvajali sve tri najveće etapne utrke, Tour de France (2007, 2009), Giro d'Italia (2008) i Vueltu (2008).

text-align: justify;

Wednesday the 12th. Free Joomla 2.5 Templates. Biciklistički klub "KRAJINA" Cazin