Rezultati biciklističke utrke „Sarajevo Grand Prix 2015“!

Slovenac Katrašnik Gašper iz slovenskog tima Sava Kranj pobjednik je Drugog „SARAJEVO GRAND PRIX", koji je vožen u nedjelju 14.06.2015.godine. On je pred više stotina Sarajlija ali i ostalih navijača iz cijele BiH, na platou Marin dvora bio brži od Rusa Belykh Sergey iz tima Itera Katjusha i Stefanović Stefana iz Nacionalnog Tima Srbije, te je utrku završio sa prosječnom brzinom 42,240km/h, na stazi dugoj 150 km.

Inače, Sarajevo je u nedjelju bilo centar svjetskog biciklističkog sporta.

Biciklistička utrka “Sarajevo Grand Prix” kategorije UCI 1.2 je projekt organiziran pod pokroviteljstvom Međunarodne biciklističke federacije (UCI), uz aktivnu podršku Tour de Francea.

Staza utrke kretala se iz Sarajeva, preko Vogošće, Visokog, Kaknja, Lašvanske Petlje, Busovače, Kiseljaka, Ilidže i nazad do Sarajeva sa 5 krugova po 7 kilometara u centru Grada.

Članovi i Takmičari Biciklističkog kluba „KRAJINA“ Sulejman Suljo Isaković iz Bužima i Mirsad Čizmić iz Cazina, za klub su nastupili u rekreativnoj vožnji „Sarajevo Tour“, a koja je vožena kao biciklijada od Istočnog Sarajeva do Sarajeva u dužini od 7 km, te na taj način predstavili općine Bužim i Cazin ali USK. Biciklijada je startala 15 minuta nakon biciklističke utrke „Sarajevo Grand Prix“, a na istoj je prisustvovalo više stotina rekreativaca i amaterskih klubova iz BiH i šire.

Kao delegat, Biciklistički klub Krajina na drugoj biciklističkoj utrci „Sarajevo Grand Prix“ predstavljao je Mensur Silić, Predsjednik Biciklističkog kluba „KRAJINA“.

Predsjednik i direktor biciklističke utrke „Sarajevo Grand Prix“ je Vladimir Kuvalja (BiH), a sudijski kolegij utrke predstavljali su i utrku sudili:

Pini Kopitko, Commissaire 1 (ISR),

Mirnas Mujezinović, Commissaire 2 (BiH),

Nikola Soković, Commissaire 3 (BiH),

Zoran Čubra, Moto Commissaire 1 (SRB),

Mensur Silić, Moto Commissaire 2 (BiH),

Toni Zorić, Moto Commissaire 3 (BiH),

Lejla Trle, Commissaire Time Keeper & Commissaire Finish (BiH),

Hadžić Denis, Broom Wagon (BiH).

Potrebno je pomenuti da je član i takmičar Biciklističkog kluba „KRAJINA“ Sulejman Suljo Isaković, ovaj događaj odlučio posjetiti upravo na biciklu, prešavši put od Bužima do Sarajeva i nazad u dužini od oko 800 km. Sulejman je također prije mjesec dana odlučio se i na šestodnevni obilazak biciklom kroz BiH, prešavši tom prilikom ukupno 1600km.

Iskoristit ćemo ovu priliku i ukratko pojasniti javnosti, da je „Sarajevo Grand Prix“ profesionalna Međunarodna biciklistička utrka UCI 1.2 kategorije, a ne rekreativna biciklijada pod istim nazivom, kao što su to nažalost predstavili javnosti mnogobrojni pojedinci i biciklistički klubovi.

Odnosno, u Sarajevu je 14.06.2015. godine održana profesionalna Međunarodna biciklistička utrka UCI 1.2 kategorije pod nazivom „Sarajevo Grand Prix“, ali i biciklijada pod nazivom „Sarajevo Tour“ na kojoj su nastupili mnogobrojni rekreativci i amaterski klubovi iz BiH i šire , a koja nema nikakve veze sa takmičarskim biciklizmom, pogotovo sa bicklističkim utrkama UCI kategorije, kao ni sa biciklističkim utrkama koje se organiziraju u BiH po pravilima UCI-a (UCI-Union Cycliste Internationale) i BSBiH (BSBiH-Biciklistički savez Bosne i Hercegovine).

Nezahvalno je prema organizatoru i timu od više desetina ljudi iz dvije države koji su uključeni u organizaciju ove profesionalne biciklističke utrke, prenositi pogrešne i netačne informacije u javnost, bilo to zbog neznanja ili nekog drugog razloga.

Nezahvalno je i veoma bezobrazno rekreaciju porediti sa takmičarskim sportom, pogotovo sa profesionalnim sportom. Ili još gore i bezobraznije jeste, rekreaciju stavljati na prvo mjesto, a takmičarski sport baciti u treći plan ili ga nevidjeti nikako.

Upravo zbog ovog problema, ali i mnogih drugih problema, kao npr. maćehinski odnos sportskih općinskih saveza i viših nivoa prema mnogim svojim članicama, netransparentno dijeljenje financijskih sredstava od strane općinskih sportskih saveza i viših nivoa, i još mnogo toga lošeg za takmičarski sport, stvorilo je ovakvo veoma loše stanje u takmičarskom sportu, kako u BiH tako i u USK i općini Cazin.

Kompletni rezultati utrke i album sa slikama: Sarajevo Grand Prix 2015.

Sve nastupe kluba i projekte koje je klub do sad realizirao možete pogledati na službenoj stranici kluba www.bkkrajina.com.ba , na facebook stranici Biciklistički klub Krajina , kao i u foto albumu pod nazivom Bili Smo....

Biciklistički klub Krajina

Thursday the 4th. Free Joomla 2.5 Templates. Biciklistički klub "KRAJINA" Cazin