BICIKLISTIČKI KLUB "KRAJINA": IZVJEŠTAJ O RADU ZA 2014.god.

  Jedini Biciklistički klub takmičarskog karaktera u Cazinu, Biciklistički klub „KRAJINA“, koji ove godine ulazi u petu godinu sa radom, a četvrtu godinu kao takmičarski klub, u toku 2014.god. realizirao je ukupno 31 projekat.

Odnosno,održao je postojanje kluba,organizirao je redovne treninge za takmičare kluba, licencirao devet takmičara/vozača i jednog biciklističkog sudiju, takmičio se na ukupno 13 (trinaest) biciklitičkih utrka u BiH i inostranstvu, organizirao Državno prvenstvo u cestovnom biciklizmu za 2014.god, organizirao 1.biciklijadu „Bužim-Kozarac", nastupio na Dječijim olimpijskim igrama u Turskoj u sastavu Reprezentacije BiH, nastupio na dva biciklistička maratona i šest biciklijada u BiH i inostranstvu, nastupio na testiranju i izboru takmičara u sastav Reprezentacije BiH....

Ako uzmemo u obzir to da se sami finansiramo pune četiri godine, kao i vremenske neprilike koje su zadesile BIH i regijon u 2014.god.onda su naši rezultati i više nego odlični. Ipak, krenimo redom.

  U Bužimu je 15.06.2014.godine održano Državno prvenstvo u cestovnom biciklizmu,  pod nazivom „Cestovno Prvenstvo Bosne i Hercegovine 2014, BUŽIM-BIHAĆ-KULEN VAKUF“.

Organizator biciklističke utrke „Cestovno Prvenstvo Bosne i Hercegovine za 2014. godinu“, a treći put za redom bili su Biciklistički klub „KRAJINA“ iz Cazina i Predsjednik kluba Mensur Silić i Biciklistički Savez Bosne i Hercegovine, a suorganizator Prvenstva Bosne i Hercegovine u Cestovnoj disciplini je Biciklistički klub „BUŽIM“ iz Bužima.

„Cestovno Prvenstvo Bosne i Hercegovine“ organizirano je i održano po UCI pravilima (UCI - svjetska biciklistička organizacija) i pravilima BISABiH (BISABiH - Biciklistički savez Bosne i Hercegovine), te propozicijama prvenstva.

Direktor biciklističke utrke „Cestovno Prvenstvo Bosne i Hercegovine za 2014. godinu“ je Mensur Silić, predsjednik BK „KRAJINA“ iz Cazina.

Za Prvenstvo Bosne i Hercegovine prijavili su se i borili za titulu Državnog prvaka takmičari u sljedećim kategorijama: Seniori/Elite, U-23, Juniori, Kadeti, Mlađi Kadeti, Veterani do 50 godina starosti, Veterani preko 50 godina starosi i Žene.

Na Prvenstvu Bosne i Hercegovine za 2014. godinu u Bužimu, nastupili su takmičari iz dvanaest bh gradova, a petnaest Biciklističkih Klubova, članica Biciklističkog saveza Bosne i Hercegovine. Ukupno 90 takmičara.

Dužina staze Prvenstva Bosne i Hercegovine za 2014. godinu iznosila je 100 km za kategorije Seniori/Elite, U-23 i Juniori, sa ciljem utrke u Kulen Vakufu. Dok je dužina staze za sve ostale kategorije iznosila 50 km, a cilj njihove utrke je bio u Bihaću.

Za organizaciju Prvenstva BiH za 2014.godinu te odabir, ocrtavanje i ostale pripreme staze, rukovodioci BSBiH i ovaj put su pohvalili i ocijenili sa najvišom ocijenom organizatora, direktora utrke i rukovodstvo BK „KRAJINA“.

Biciklistički klub „KRAJINA“ i direktor utrke „Cestovnog Prvenstva Bosne i Hercegovine za 2014.godinu“,  zahvaljuju se na nesebičnoj podršci: općini Bužim i općinskom načelniku gosp.Aganu Buniću, gradu Bihaću i gradonačelniku gosp.Emdžadu Galijaševiću koji su bili generalni sponzori ovog Prvenstva, zlatnim sponzorima Sportskom savezu Bužim, Sportskom savezu Bihać i D.O.O. Kov-Grad Bužim, zlatnom sponzoru i sponzoru kluba „Jorury Auto“ Cazin-rent a car i prodaja vozila i direktoru Hasi Žuniću, zlatnom sponzoru, sponzoru kluba i počasnom članu kluba Eminu Tatareviću, počasnom članu kluba rahmetli Mehmedu Toromanoviću –Medi, srebrenim sponzorima ZU Doma zdravlja Bužim, Caffe bar Histrion iz Bužima, Refiku Toromanoviću, Nacionalnom parku Una Bihać, Pizzeriji Amfora, Edi Doliću, RTVUSK-a, Anisu Pašaliću, RTVCAZIN i sportskom novinaru Samiru Japiću, Mup USK-a, Policijskoj stanici 1 (Bihać), Policijskoj stanici 2 (Cazin i Bužim), Policijskoj stanici Kulen Vakuf, te mnogobrojnim drugim sponzorima, donatorima, medijima, novinarima i web portalima.

Također se zahvaljivamo Biciklističkom klubu „BUŽIM“ koji je suorganizator prvenstva i predsjedniku Harisu Alešaviću, te moto klubu Zvonko iz Bihaća koji su pomogli oko organizacije „Cestovnog Prvenstva Bosne i Hercegovine za 2014 godinu“.

      Članovi Biciklističkog kluba „KRAJINA“ iz Cazina, u mjesecu augustu 2014.god.organizirali su 1.Biciklijadu „Bužim-Kozarac“, a koji su inače ponosni građani općine Bužim. Osim naših članova kluba na biciklijadi su nastupili i pojedinci iz Bužima, V.Kladuše, Bos. Krupe i Bos.Otoke.

       Biciklistički klub „KRAJINA“ u 2014.god.nastupio je na sljedećim utrkama u BiH i inostranstvu, te ostvario i zabilježio zapažene rezultate:

 1. Početkom 2014.god. tačnije u martu mjesecu klub je nastupio na testiranju i izboru takmičara u sastav Reprezentacije BiH. Testiranje je održano u Banja Luci, a organizator je bio BSBiH
 2. U aprilu mjesecu klub nastupa na međunarodnoj biciklističkoj utrci u R.Hrvatskoj gdje je ostvariva zapažene rezultate. Utrka je vožena u okolini Zadra, tačnije u gradu Ninu. Organizatori utrka su BK Zadar i BSHR.
 3. U istom mjesecu, u R.Hrvatskoj klub nastupa na međunarodnoj biciklističkoj utrci, koja je vožena na otoku Viru i ostvariva dobre rezultate. Organizatori utrka su BK Zadar i BSHR.
 4. Nedugo nakon nastupa na utrkama u R.Hrvatskoj, klub dobiva poziv od selektora biciklističke Reprezentacije BiH za nastup na Dječijim olimpijskim igrama koje se održavaju od 19.do 24.04.2014.god. u R.Turskoj, na koji se klub odazvao i s ponosom predstavljao BiH. Organizator igara su bili R.Turska i grad Konya.
 5. U idućem mjesecu, maju, klub nastupa u R.Hrvatskoj na tradicionalnoj međunarodnoj utrci „Putevima cvijeća“. Utrka je vožena u Zagrebu, a klub ostvariva odlične rezultate, od kojih izdvajamo osvojeno 3.mjesto u kategoriji U-23. Organizator utrke je BK Ciklus i BSHR.
 6. Sredinom mjeseca juna, klub u Bužimu nastupa na „Cestovnom Prvenstvu BiH“ gdje također ostvariva zapažene rezultate. BK „KRAJINA“ iz Cazina i BSBiH su organizator ovog prvenstva.
 7. Krajem istog mjeseca, nastupili smo na međunarodnoj UCI utrci „Grand Prix Sarajevo“. Utrka je vožena oko Sarajeva u dužini od 160 km, a organizator su bili UCI, BSBiH i sve njegove članice, odnosno biciklistički klubovi.
 8. U mjesecu junu nastupamo na utrci „Prvenstvo BiH u vožnji na Hronometar“ koja je vožena u Banja Luci. Organizator je bio BSK Banja Luka i BSBiH.
 9. Krajem mjeseca septembra u Tuzli smo nastupili i ostvarili dobre rezultate na međunarodnoj utrci, a koja se vozila u sklopu Dunavskog kupa. Organizator utrke su bili BSS i BK Zmaj od Bosne iz Tuzle.
 10. Također krajem mjeseca septembra, nastupili smo i na utrci Premijer lige BiH koja je vožena u Tuzli i ostvarili smo odlične rezultate. Na ovoj utrci osvojili smo Zlatnu medalju u kategoriji Veterana preko 50 godina starosti i Bronzanu medalju u kategoriji Veterana do 50 godina starosti. Organizatori su bili BSBiH i BK Zmaj od Bosne iz Tuzle.
 11. U oktobru smo nastupili na Uphill Prvenstvu BiH i međunarodnoj Uphill utrci koje su vožene u Bihaću. Uphill Prvenstvo BiH se ujedno bodovalo i kao utrka Premijer lige BiH. Rezultati su također odlični, a izdvajamo osvojeno 2.mjesto u kategoriji Veterana do 45 godina starosti, 3.mjesto u kategoriji Veterana do 45 godina starosti i 2. mjesto u kategoriji U-23. Organizator utrka su bili BK Bihać '74 i BSBiH.
 12. U istom mjesecu protekle godine nastupili smo na utrci „Brdsko Prvenstvo BiH“ koje održano u Zenici. I ova utrka je također se bodovala za Premijer ligu BiH. Sa ove utrke izdvajamo osvojeno 1.mjesto u kataegoriji Veterana preko 50 godina starosti i 2.mjesto u kategoriji Kadeta. Organizator utrke su BSBiH i BK Zenica.
 13. Krajem istog mjeseca nastupili smo i na međunarodnoj utrci koja je vožena u Zenici, te ostvarili dobre rezultate. Organizator utrke su BSBiH i BK Zenica.

      Biciklistički klub „KRAJINA“ u toku 2014.god.ostvario je i zabilježio veoma zapažene rezultate, te osvojio ukupno osam medalja u pet različitih kategorija na utrkama Državnih Prvenstava, Premijer Lige BiH i Međunarodnim utrkama, od toga: 2 Zlatne, 3 Srebrene i 3 Bronzane medalje. Medalje su osvojene na sljedećim biciklističkim utrkama:

 1. Zagreb, Međunarodna utrka „Putevima Cvijeća“, osvojena Bronzana medalja u kategoriji U-23.
 2. Tuzla, „Premijer Liga BiH“, osvojena Zlatna medalja u kategoriji Veterana preko 50 god.starosti i Bronzana medalja u kategoriji Veterana do 50 god.starosti.
 3. Bihać, „Uphill Prvenstvo BiH“ i „Premijer liga BiH“, osvojena Srebrena medalja u kategoriji Veterana do 45 god.starosti, Bronzana medalja u kategoriji Veterana do 45 god.starosti i Srebrena medalja u kategoriji U-23.
 4. Zenica, „Brdsko Prvenstvo BiH“ i „Premijer Liga BiH“, osvojena Zlatna medalja u kategoriji Veterana preko 50 god.starosti i Srebrena medalja u kategoriji Kadeta.

       U generalnom plasmanu za „Premijer Ligu BiH“ u Cestovnom biciklizmu, Biciklistički klub „KRAJINA“ iz Cazina osvojio je 5.mjesto ekipno, što je odličan rezultat. Ako uzmemo u obzir financijsko stanje kluba i mnogih drugih sportskih klubova naše općine, te financijsku i moralnu podršku Sportskog saveza općine Cazin prema svojim članicama, kao i financijsku i moralnu podršku same općine prema istima, onda je ovaj rezultat i više nego odličan.

      Kada su u pitanju Biciklistički maratoni na kojima smo nastupili, tu izdvajamo:

 1. Jubilarni četverodnevni „10.Biciklistički maraton Bihać-Srebrenica“ koji se tradicionalno vozi u mjesecu julu. Biciklistički maraton koji pojedini članovi našeg kluba nisu propustili ni jednom u svih ovih deset godina.
 2. Trodnevni 2.Biciklistički maraton „Gradovima USK-a“. 

     Što se tiče biciklijada, tu možemo izdvojiti:

 1. April: U R.Hrvatskoj, Međunarodnu tradicionalnu biciklijadu „Od Branimira do Branimira“ koja se vozi od Zadra do Nina u organizaciji BK Zadar. Na Biciklijadi je nastupilo oko 3000 biciklista iz HR, BiH, CG, SRB, SLO i ostalih okolnih zemalja.
 2. Juni: Biciklijada u Sarajevu na kojoj je nastupilo oko 5000 biciklista iz cijele BiH i inostranstva, a koja je održana kao podrška UCI međunarodnoj biciklističkoj utrci „Grand Prix Sarajevo“. Organizator Biciklijade su bili BSBiH i sve njegove članice, odnosno biciklistički klubovi.
 3. August: 1.Biciklijada „Bužim-Kozarac“, koju su organizirali članovi Biciklističkog kluba „KRAJINA“ iz Cazina, a koji su inače ponosni građani općine Bužim. Osim naših članova kluba na biciklijadi su nastupili i pojedinci iz Bužima, V.Kladuše, Bos. Krupe i Bos.Otoke.
 4. Septembar: 1.Biciklijada u V.Kladuši koju je organizirao BK Krajišnik iz V.Kladuše.
 5. Septembar: U R.Hrvatskoj međunarodnu biciklijadu koja je vožena u Topuskom, a koju je organizirao Aqua Terme Topusko.
 6. Septembar: Biciklijada u Cazinu.

      U toku 2014.god.izvršena je nabavka dva bicikla te rezervnih dijelova i potrošnih materijala za takmičare kluba, potrebnih i odgovarajućih za treninge i utrke u BiH i inostranstvu, organiziranih i voženih po pravilima UCI-a i Biciklističkih Saveza.

      U toku 2015.god. Biciklistički klub „KRAJINA“ ima u planu:

-Organizirati dvije biciklističke utrke,

-Licencirati do 10 takmičara,

-Nastupiti na više utrka u BiH i Inostranstvo,

-Izvršiti pripremu takmičara kluba za ulazak u reprezentaciju BiH,

-Nastupiti na 5-6 bic.maratona i biciklijada,

I još mnogo toga, a u cilju što boljih rezultata na utrkama u 2015.god. u BiH i inostranstvu.

Dugogodišnji počasni član našeg kluba, Mehmed-Medo Toromanović koji je umro krajem prošle godine, je svakako najveći gubitak našeg kluba i cazinskog biciklizma u cijelini. On je svojim više decenijskim radom i iskustvom u biciklizmu puno doprinio razvoju i napretku Biciklističkog kluba „KRAJINA“, odnosno cazinskog biciklizma u cijelini.

      Svi zainteresirani koji se žele baviti takmičarskim ali i rekrativnim biciklizmom, bez obzira na spol i godine, mogu se javiti na:

Br.tel: 061 968 329,

Putem mail-a:  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Putem facebook-a: Biciklistički klub Krajina

Web stranica kluba: www.bkkrajina.com.ba

Sve nastupe kluba i projekte koje je klub do sad realizirao možete pogledati na službenoj stranici kluba www.bkkrajina.com.ba , na facebook stranici Biciklistički klub Krajina , kao i u foto albumu pod nazivom Bili Smo....

Biciklistički klub Krajina

Friday the 23rd. Free Joomla 2.5 Templates. Biciklistički klub "KRAJINA" Cazin