Biciklistički klub „KRAJINA“ na utrci „Sarajevo Grand Prix 2014“!

Slovenac Matej Marin iz ekipe austrijskog Prof—kluba GOURMETFEIN  SIMPLON W pobjednik je Prvog "GRAND PRIX SARAJEVO", koji je vožen u nedjelju 22.06.2014.godine. On je pred vise hiljada Sarajlija ali i ostalih navijača iz cijele BiH, na platou Marin dvora bio brzi od Italijana Christiana Delle Stellea  iz "MG Kris Willera" i njegovog zemljaka Andrea Vachera u  dresu Profi kluba "Marcheol Emisfero, takodje iz Italije i utrku je završio sa prosječnom brzinom 42,934km/h.

Inace, Sarajevo je u nedjelju bilo centar svjetskog biciklistickog sporta.

Biciklistička utrka “Sarajevo Grand Prix” kategorije UCI 1.2 je projekt organiziran pod pokroviteljstvom Međunarodne biciklističke federacije (UCI), uz aktivnu podršku Tour de Francea.

Profi utrka  odrzana u Sarajevu uvrštena je u kalendar UCI-a, a okupila je 140 vrhunskih biciklista  svrstanih u 20 Profi biciklistickih klubova  iz  Bugarske, Velike Britanije, Mađarske, Grcke, Francuske, Italije, Slovenije, Austrije, Rusije, Srbije, Moldavije, Svajcarske, Latvije, Belgije, Amerike, Argentine, te cetiri nacionalkne selekcije iz Francuske, Crne Gore, Makedonije, i  domacina Bosne i Hercegovine. U saradnji s Biciklističkim savezom Balkana, utrka ujedno predstavlja i Balkansko prvenstvo za 2014.godinu.

Na svecanom otvaranju organizovanom u blizini hotela ,,Espana,, u Istocnom Sarajevu, pored visokih zvanicnika ova dva grada predvodjenih Gradonacelnikom Sarajeva Ivom Komsicem, bili su prisutni velikani  svetskog biciklizma i šampioni Tour de France-a Francuzi Bertnard Hinauilt i Bernard Thevent, Irac Stephen Roche, Amerikanac Greg Lemond, Holandjanin Joop Zoetemelk. Italijan Felice Gimondija.

Prisutan je bio cijeli glavni stab  ,,Tour de Francea,, predvodjen Direktorom Christianom Prudhommeom u ulozi strucnih konsultanata, ali i oficijelno auto ove prestižne utrke. 

Dio ceremonijala bila je , akcija „Sarajevo Tour“ - utrka rekreativaca koji su vozili od Istocnog Sarajeva do Sarajeva njih preko 5000 ucesnika sve uz slogan  ,,Sarajevo u srcu Evrope,,.

Glavna utrka bila je u znaku 140, jer je  svakom ucesniku bio posvecen jedan kilometer: 140 ucesnika takmicilo se na stazi dugoj 140 kilometara od Sarajeva, preko Vogosce, Ilijasa, Visokog, Kiseljaka, Hadzica, Igmana i nazad do Sarajeva sa 5 krugova po 5 kilometara u centruGrada.
Prolazni ciljevi bili su u Visokom i Ilijasu, a brdski ciljevi na Kobiljači sa nadmorskom visinom od 600 metara i  na Igmanu sa nadmorskom visinom od 1150metara.
Vrh Igmana gdje je bio brdski cilj prve kategorije  dug 12.5 kilometara sa usponom izmedju 6 i 8 procenata bio je veliki izazov za sve ucesnike utrke, posebno sto je na vrhu Igmana i 70 kilometru utrke bila  odredjena vremenska rampa od samo 8 procenata moguceg  zaostatka za vodecim takmicarom.

Svi Biciklistički klubovi iz Bosne i Hercegovine koji su članice Biciklističkog saveza BiH (BSBiH) imali su čast biti dio organizacije Biciklističke utrke “Sarajevo Grand Prix 2104”, a Biciklistički klub Krajina iz Cazina je jedan od njih.

Članovi i Takmičari Biciklističkog kluba „KRAJINA“ Sulejman Suljo Isakovic iz Bužima i Mirsad Čizmić iz Cazina, za klub su nastupili u rekreativnoj vožnji „Sarajevo Tour“.

Kao Delegat, Biciklistički klub „KRAJINA“ predstavljao je Počasni član kuba Emin Tatarevich, a koji je na motociklu bio i u obezbjeđenju Biciklističke utrke “Sarajevo Grand Prix 2104”.

Mensur SilićPredsjednik Biciklističkog kluba „KRAJINA“, Član Kolegijuma Comesara/Sudaca na Biciklističkoj utrci “Sarajevo Grand Prix 2104” utrku je sudio sa zadatkom Moto-Comesara/Sudca.

Predsjednik Kolegijuma Comesara/Sudaca utrke „Sarajevo Grand Prix 2014“ Mr. Vladimiros Petsas-GREECE.

Članovi Kolegijuma Comesara/Sudaca: Mr.Mirnas Mujezinović-BiH, Mr.Ranko Marić-SRB, Mr.Siniša Milidrag-MNE, Mr.Nikola Soković-BiH, Mr.Mensur Silić-BiH, Mr.Petar Stojanović-SRB i Mr.Samir Kabiljagić-BiH.

Na Svečanoj dodjeli nagrada Hajrudin Trle dobio je plaketu kao najtrofejniji biciklista u Bosni Hercegovini. Trle se biciklizmom bavi već 40 godina, a kako kaže, ovo mu je jedna od dražih nagrada koje je dobio.

Također, zvanični dres Bosnalijeka dodjeljen je za najmlađeg učesnika, dok je najbržem bosancu Muji Kurtoviću uručen dres od strane ministara odbrane Republike BiH i Francuske Zekerijah Osmić i Jean-Yves Le Drian.

Rekreativci su na zabavnom izvlačenju nagrada dobili ručno rađeni bicikl kojeg je radila firma GS TMT Travnik, dok je Vision trade poklonio bicikl TREK, Oficijelni sat Tour de France, Festina, također je osvojen na ovom izvlačenju za vrijeme zabavnog programa na Vilsonovom šetalištu. 

Dva bicikla koja je gradonačelnik Bandić poslao, također su izvučeni u nagradnoj igri, kao i niz drugih nagrada.

Foto album: Sarajevo Grand Prix 2014

Rezultati: Kompletne Rezultate Biciklističke utrke "Sarajevo Grand Prix 2014" možete skinuti na LINK.

FB Stranica kluba: Biciklistički klub Krajina

BK „KRAJINA“/Branko Hajdukovic/„SGP-2014“

Friday the 23rd. Free Joomla 2.5 Templates. Biciklistički klub "KRAJINA" Cazin