BK "KRAJINA": Izvještaj o radu za 2013.god.

Biciklistički klub „KRAJINA“ koji ove godine ulazi u četvrtu godinu sa radom, a treću godinu kao takmičarski klub, u toku 2013.god. održao je postojanje kluba, organizirao je redovne treninge za takmičare kluba, licencirao šest takmičara/vozača i jednog biciklističkog sudiju, takmičio se na ukupno 10 (deset) biciklitičkih utrka u BiH i inostranstvu, organizirao Državno prvenstvo u cestovnom biciklizmu za 2013.god, nastupio na jednom biciklističkom maratonu i četiri biciklijade u BiH i inostranstvu…. ipak, krenimo redom:

 

Početkom 2013.god. u Bihaću je održano stručno predavanje iz oblasti takmičarskog biciklizma. Biciklistički klub "Bihać '74" bio je domaćin legendarnom slovenskom biciklisti Sandiju Papežu, jednom od najboljih profesionalnih biciklista bivše Jugoslavije i Slovenije. Sandi Papež bio je prvak bivše Jugoslavije i Balkanski prvak, a nastupio je na Ljetnim olimpijskim igrama 1988. godine u Seulu. Trenuntno obavlja funkciju trenera mlađih kategorija u profesionalnom biciklističkom klubu "ADRIA MOBIL" iz Novog Mesta, tako da su biciklisti iz Bihaća željeli njegovo dugogodišnje i bogato iskustvo prenijeti svojim članovima, a i šire.

Na poziv predsjednika BK BIHAĆ 74 Anela Delića, odazvao se i Biciklistički klub „KRAJINA“ iz Cazina.

Na  inicijativu udruženja i bic. klubova koji u svojim programskim ciljevima imaju aktivnosti koje su vezane za biciklizam, dana 10.03.2013.god. u Bihaću je održana osnivačka skupština BICIKLISTIČKOG SAVEZA USK-a. Osnivači BICIKLISTIČKOG SAVEZA USK-a su svi bic. klubovi  iz opština USK-a. Na osnivačkoj skupštini donesena je Odluka o osnivanju Saveza , Statut saveza kao i rukovadna i  upravna tijela saveza.  Za Predsjednika skupštine saveza izabran je i imenovan član Biciklističkog kluba „KRAJINA“ Emin Tatarević, dugogodišnji biciklista i biciklistički sudija.

Biciklistički klub „KRAJINA“ iz Cazina 30.06.2013. godine drugi put za redom organizirao je Državno prvenstvo u cestovnom biciklizmu, pod nazivom Cestovno Prvenstvo Bosne i Hercegovine „BUŽIM 2013“. Suorganizator Prvenstva Bosne i Hercegovine u Cestovnoj disciplini bio je Biciklistički klub „BUŽIM“ iz Bužima. Generalni pokrovitelj prvenstva bili su općina Bužim i načelnik Agan Bunić, te Sportski savez općine Bužim i predsjednik Admir Sijamhodžić.

U cilju što bolje organizacije i priprema za Državno prvenstvo članovi Biciklističkog kluba „KRAJINA“ iz Cazina pred samu utrku posjetili su Općinu Bužim i razgovarali sa načelnikom Općine Bužim Aganom Bunićem i predsjednikom Sportskog saveza Bužim.

Predsjednik Biciklističkog kluba „KRAJINA“ Silić Mensur koji je ujedno i direktor utrke Cestovno Prvenstvo Bosne i Hercegovine „BUŽIM 2013“ upoznao je domaćine sa Propozicijama Prvenstva, protokolom utrke, te o stazi utrke, njenom izgledu, dužini, zahtjevnosti i specifičnosti, kao i o uslovima potrebnim za održavanje ovog Prvenstva, ali i o važnosti Prvenstva BiH za USK i gradove kroz koje prolazi utrka; Bužim, Veliku Kladušu i Cazin.

Staza Cestovnog Prvenstva Bosne i Hercegovine za 2013.godinu iznosila je 92 kilometara, a utrka je prolazila kroz tri grada USK-a; Bužim, Veliku Kladušu i Cazin.

Za Prvenstvo Bosne i Hercegovine prijavili su se i borili za titulu Državnog prvaka takmičari u sljedećim kategorijama: Seniori/Elite, U-23, Juniori, Kadeti, Mlađi Kadeti, Veterani do 55 godina starosti i Žene.

Članovi Biciklističkog kluba „KRAJINA“ zahvaljuju se domaćinima na gostoprimstvu i susretljivosti ali i nesebičnoj pomoći  oko organizacije ove utrke i Državnog prvenstva.

Utrke na kojima je nastupio BK „KRAJINA“ sa svojim takmičarima vožene su i organizirane u sljedećim gradovima i od strane sljedećih klubova i Biciklističkih Saveza u BiH i Hrvatskoj:

1. Baš kao i uvijek do sada biciklistička utrka u Zadru je pokazala da za bicikliste ne postoje udaljenosti.

07.04.2013.god. Biciklistički klub Zadar je bio organizator i domaćin Cestovne biciklističke utrke „CESTOVNO PRVENSTVO DALMACIJE 2013“.

Na utrci su nastupili takmičari iz dalmacije ali i takmičari sa pozivnicama iz ostalih dijelova Hrvatske kao i takmičari sa pozivnicama iz Bosne i Hercegovine.

Bosnu i Hercegovinu na utrci su predstavljali takmičari iz četiri kluba i to: Biciklistički klub „KRAJINA“ iz Cazina, Biciklistički klub „BIHAĆ '74“ iz Bihaća, Biciklistički klub „MOSTAR“ iz Mostara i Biciklistički klub „ZMAJ OD BOSNE“ iz Tuzle.

Biciklistički klub „KRAJINA“ iz Cazina na utrci u Zadru nastupio je sa jednim takmičarom u kategoriji juniori, koji je utrku završio 6. u kategoriji juniora, a u ukupnom plasmanu 34.

Na startu se pojavilo i startalo 108 takmičara u kategorijama Seniori/Elite, U23, Juniori, Kadeti, Veterani, U14, U15, Početnici i Početnice, od kojih je 90 zavšilo a 18 nije završilo utrku.

Za odlazak na utrku u Zadar zahvaljivamo se doo Zanatsvo iz Cazina i Naimu Hamzabegoviću.

2. 14.04.2013.godine, u Mostaru je uspješno startala i završila prva od pet biciklističkih utrka Škoda XC lige, koja se bodovala za Premijer ligu BiH u brdskom biciklizmu za 2013.godinu.

Biciklistički klub „KRAJINA“ iz Cazina također je nastupio na ovoj utrci i to sa dva takmičara.

Opštinu Cazin i svoj klub u Mostaru na utrci predstavljali su Emir Prošić u kategoriji juniori i Sejad Salkić u kategoriji starijih veterana.

Takmičari Biciklističkog kluba „KRAJINA“ zauzeli su odlične pozicije na utrci i to: Emir Prošić 4. odnosno 3. mjesto u kategoriji juniori i Sejad Salkić 5. odnosno 4. mjesto u kategoriji starijih veterana, obzirom da se strani državljani ne boduju za Premijer ligu BiH.

Zahvaljivamo se Eminu Tatareviću , Naimu Hamzabegoviću i pekari Magistrala iz Cazina na podršci klubu i odlasku takmičara na utrku u Mostar.

3. BK „KRAJINA“ je također nastupio i na Biciklističkoj utrci „Putevima Cvijeća 2013.“

koja je vožena u Hrvatskoj, tačnije u mjestu Donja Lomnica (okolina Velike Gorice) 11.05.2013. godine, a organizator ove utrke bio je Biciklistički klub „Ciklus“ iz Zagreba.

4. Dvije nedjelje poslije, tačnije 26.05.2013. godine u Hrvatskoj u Oroslavju je održana biciklistička utrka „5. KRITERIJ OROSLAVJA 2013.“.

Organizator ove utrke bio je BK „PERFA“ iz Zagreba, a generalni pokrovitelj grad Oroslavje.

Za ovu utrku bilo je prijavljeno 197 takmičara iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije i to u svim kategorijama, a utrku je startalo 129 takmičara u kategorijama U-13, U-14, U-15, Kadeti, Juniori, Seniori/Elite, U-23, Veterani A B i C, Rekreativci i Sport, podjeljenih na 5 utrka. Pravo nastupa na utrci su imali svi takmičari licencirani za 2013. godinu.

Bosnu i Hercegovinu na utrci u Oroslavju predstavljali su takmičari iz dva kluba i to: Biciklistički klub „KRAJINA“ iz Cazina i Biciklistički klub „BSK“ iz Banja Luke.

BK „KRAJINA“ na utrci je nastupio i predstavljao BiH sa dva takmičara, i to u kategorijama Juniori i Veterani B, koji su zauzeli zauzeli 10. i 5. mjesto, a u ukupnom plasmanu 23. i 44. mjesto.

Pekara Magistrala podržala je odlazak na ovu utrku.

5. Nakon ovih utrka na red je došla prva od tri Cestovne utrke Državnih prvenstava, a radi se o  Brdskom Prvenstvu BiH za 2013 god. koje je održano u Gračanici.

Organizator Prvenstva u Brdskoj disciplini bio je Biciklistički klub „Gračanica“ i Biciklistički savez BiH. Generalni pokrovitelj Prvenstva je grad Gračanica.

Za Prvenstvo se prijavilo i startalo 60 takmičara iz 12 klubova i to u kategorijama, Mlađi kadeti, Kadeti, Juniori, Seniori/Elite, U-23 i Veterani (do 55 i preko 55 godina starosti). Pravo nastupa na utrci su imali svi takmičari licencirani od strane BISABIH za 2013. godinu.

Iz Biciklističkog kluba „KRAJINA“ za titulu Prvaka BiH u Brdskoj Disciplini borili su se Emir Prošić u kategoriji Juniori i Sulejman Isaković u kategoriji Veterana do 55 godina starosti.

Prošić i Isaković ostvarili su odlične rezultate tj. Prošić je zauzeo treće mjesto u kategoriji Juniori i okitio se bronzom,  dok je Isaković zauzeo osmo mjesto u kategoriji Veterani do 55 godina starosti.

Zahvaljivamo se doo Zanatstvo Cazin, Eminu Tatareviću i pekari Magistrala, koji su pomogli odlazak takmičara na Prvenstvo BiH u Brdskoj disciplini, kao i odlazak na prijašnje utrke.

6. U Banja Luci 27.06.2013. godine održano je Državno Prvenstvo u vožnji na Hronometar.

Organizator Prvenstva BiH u vožnji na hronometar su: BSK Banja Luka i BS BiH.

Na utrci je nastupilo 67 takmičara u 8 kategorija, a Biciklistički klub „KRAJINA“ iz Cazina nastupio je sa 5 takmičara u 3 kategorije i to: Juniori, Seniori/Elite i Veterani do 55 godina starosti, ostvarivši dobre rezultate.

Državno Prvenstvo u vožnji na Hronometar sudlili su Comesari:

Mirnas  Mujezinović, Nac. Comesar (Zenica)                                              
Anel  Delić, Comesar (Bihać)                                                                       
Mensur  Silić, Comesar (Cazin)

Nastup takmičara Biciklističkog kluba „KRAJINA“ na državnom Prvenstvu u vožnji na hronometar omogućili su  Sponzori kluba: Joury Auto Cazin-Renta car i prodaja vozila, Pekara Magistrala i Ćevabdžinica Mujo, kojima se ovim putem zahvaljivamo.

7. U Bužimu je 30.06.2013.godine održano Državno prvenstvo u cestovnom biciklizmu, pod nazivom Cestovno Prvenstvo Bosne i Hercegovine „BUŽIM 2013“.

Organizator „Cestovnog Prvenstva Bosne i Hercegovine" za ovu godinu, a drugi put za redom bio je Biciklistički klub „KRAJINA“ iz Cazina i Biciklistički Savez Bosne i Hercegovine, a suorganizator Prvenstva Bosne i Hercegovine u Cestovnoj disciplini je Biciklistički klub „BUŽIM“ iz Bužima.

Generalni pokrovitelj prvenstva bili su općina Bužim i načelnik Agan Bunić, te Sportski savez općine Bužim i predsjednik Admir Sijamhodžić.

„Cestovno Prvenstvo Bosne i Hercegovine“ organizirano je i održano po UCI pravilima (UCI - svjetska biciklistička organizacija) i pravilima BISABiH (BISABiH - Biciklistički savez Bosne i Hercegovine), te propozicijama prvenstva.

Za Prvenstvo Bosne i Hercegovine prijavili su se i borili za titulu Državnog prvaka takmičari u sljedećim kategorijama: Seniori/Elite, U-23, Juniori, Kadeti, Mlađi Kadeti, Veterani do 55 godina starosti i Žene.

Na Prvenstvu Bosne i Hercegovine za 2013-tu godinu u Bužimu, nastupili su takmičari iz Cazina, Bužima, Velike Kladuše, Bihaća, Banja Luke, Gračanice, Bos.Krupe, Sarajeva, Tuzle, Mostara i Zenice, a sljedećih Biciklističkih Klubova, članica Biciklističkog saveza Bosne i Hercegovine: BK „KRAJINA“ iz Cazina, BSK „BANJA LUKA“, BK „EXTREME“ iz Tuzle, BK „GRAČANICA“, BK „BIHAĆ '74“, KES „URBAN X“ iz Bos.Krupe BK „ZMAJ OD BOSNE“ iz Tuzle, BK „MOSTAR“, BK „GIRO DI SARAJEVO“ i BK „JEDINSTVO“ iz Zenice.

Kako su na „Cestovnom Prvenstvu Bosne i Hercegovine, BUŽIM 2013“ nakon višegodišnje pauze nastupile i predstavnice ljepšeg spola i borile se za titulu Državne prvakinje za 2013.godinu u kategoriji Žene, vrijedno je da svaku od njih posebno spomenemo, a to su: Ahmeljić Amra i Šuša Amila iz Gračanice, Paligorić Tijana iz Tuzle te Jurkić Zorica i Kerezović Natalija iz Banja Luke.

Dužina staze Prvenstva Bosne i Hercegovine za 2013. godinu iznosila je 92km za kategorije Seniori/Elite, U-23 i Juniori; 50 km za kategorije Kadeti i Veterani do 55 godina starosti, a za kategorije Mlađih Kadeta i Žena 22 km.

Biciklistički klub „KRAJINA“ predstavljalo je pet takmičara u tri kategorije, a koji su ostvarili dobre rezultate.

 

Utrku „Cestovnog Prvenstva Bosne i Hercegovine, Bužim „2013“ sudili su:

Nac.Comesar Mirnas Mujezinović-Zenica

Comesar Tihomir Kuvalja-Banja Luka

Comesar Anel Delić-Bihać

Comesar Kabiljagić Samir-Bos.Krupa

Comesar Ermin Lipović-Bihać

Za odabir, ocrtavanje i ostale pripreme staze, rukovodioci BS BiH pohvalili su rukovodstvo BK „KRAJINA“. Pohvale su također upućene i domaćinima na gostoprimstvu odnosno općini Bužim i načelniku Buniću, Sportskom savezu Bužim i BK „BUŽIM“.

Velike i loše kritike na propuste u obezbjeđenju takmičara prvenstva šalju iz BS BiH (Biciklističkog saveza Bosne i Hercegovine) Policiji USK-a te 2.Policijskoj upravi Cazin (koja je i prošle godine imala sl.propuste), te se nadaju da će u idućoj godini više poraditi na obezbjeđenju takmičara Prvenstva Bosne i Hercegovine kako ne bi došlo do sličnih propusta u obezbjeđenju takmičara ili nekog incidenta.

Biciklistički klub „KRAJINA“ i direktor utrke „Cestovnog Prvenstva Bosne i Hercegovine, Bužim „2013“, Mensur Silić,  zahvaljuju se općini Bužim i općinskom načelniku gosp.Aganu Buniću koji su generalni sponzor ovog Prvenstva, zlatnom sponzoru Sportskom savezu Bužim i gosp.Admiru Sijamhodžiću, zlatnom sponzoru i sponzoru kluba „Jorury Auto“ Cazin-rent a car i prodaja vozila i direktoru Hasi Žuniću, zlatnom sponzoru i sponzoru kluba Eminu Tatareviću, srebrenim sponzorima ZU Doma zdravlja Bužim i direktorici Indiri Bosnić, Caffe bar Histrion iz Bužima i Pekari Magistrala Cazin koja je također sponzor kluba, te ostalim sponzorima.

U Biciklističkom klubu „KRAJINA“ također se zahvaljuju Biciklističkom klubu „BUŽIM“ koji je suorganizator prvenstva i predsjedniku Harisu Alešaviću, te AMK ZMAJEVI iz Bužima i Pizzeriji URBAN koji su pomogli oko organizacije „Cestovnog Prvenstva Bosne i Hercegovine, Bužim „2013“.

Iskrene Čestitke pobjednicima/prvacima „Cestovnog Prvenstva Bosne i Hercegovine, Bužim „2013“.

8.  14.07.2013.god. na lokaciji "Gajnice" kod Kreševa u organizaciji BBK KREŠEVO I BSBiH održano je Prvenstvo BiH u MTB-u tj. u XCO disciplini.

Na prvenstvu BiH u MTB-u nastupilo je oko 80 takmičara, te odmjerili snage u 10 kategorija.

Na Prvenstvu BiH u MTB-u Biciklistički klub „KRAJINA“ nastupio je sa jednim takmičarem, u kategoriji Juniori, koji je boreći se za medalju Državnog Prvaka zbog kvara na biciklu u pola utrke i zamjene drugog, utrku je završio na četvrtom mjestu.

Zahvaljivamo Elvisu Muriću i svim našim sponzorima i donatorima koji su omogućili odlazak i nastupe na ovo Prvenstvo ali i ostala utrke širom Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

 

9. Biciklističkog kluba "KRAJINA" nastupio je na četvrtoj utrci Škoda XC lige koja je 08.09.2013.god. održana u Banja Luci, tačnije na lokaciji Banj Brdo-Šehitluci.

Organizatori utrke i ove godine bili su Biciklistički savez Bosne i Hercegovine i Biciklistički klub "Summit" iz Banja Luke.

Na utrci je nastupilo oko 110 takmičara u 11 kategorija. Pored domaćih takmičara na utrci su nastupili i takmičari Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Na ovoj utrci nastupili su i predstavljali Biciklistički klub "KRAJINA" dva takmičara, i to: Isaković Sulejman u kategoriji Mlađi Veterani i Prošić Emir u kategoriji Juniori.

Sulejman je utrku završio na osmom mjestu, a za Premijer ligu bodovan je kao šesti takmičar, dok je Emir Prošić utrku završio na šestom mjestu, a za Premijer ligu bodovan je kao četvrti takmičar.

Zahvaljivamo se Elvisu Muriću, Pekari Magistrala, Ćevapdžinici Mujo, sponzorima i donatorima koji su omogućili odlazak kluba i takmičara na ovu utrku, a posebno se zahvaljivamo generalnom sponzoru kluba Renta A Car-u "Joury Auto", Cazin.

10. Nakon kraće pauze, 27.10.2013. godine u organizaciji Biciklističkog kluba “Bihać ‘74” i Biciklističkog saveza BiH, u Bihaću je održana je MTB utrka “2. Uspon na Plješevicu” koja je ujedno bila i "MTB Prvenstvo BiH".

Start utrke je bio u Bihaću ispred Lovačkog doma, a cilj za kategorije ml.kadeti, kadeti, veterane A, B, hoby 1, hoby 2, hoby 3 i  žene je bio na Pršinim uvalama (15,6 km), a za kategorije Elite, U-23 i Juniori na Džakulinki (22,8 km).

Na startu utrke je bilo 68 takmičara iz deset klubova iz BiH i Hrvatske raspoređenih u 11 kategorija.

Biciklistički klub „KRAJINA“ na ovoj utrci, odnosno MTB Prvenstvu BIH je nastupio sa četiri takmičara, odnosno tri licencirana u kategorijama Seniori Elite, Veterani A i Veterani B i jednim takmičarom u kategoriji Hoby 3.

Tri takmičara Biciklističkog kluba „KRAJINA“  su završili utrku i to sa zavidnim rezultatima, dok jedan takmičar nije uspio završiti utrku zbog kvara na biciklu koji nije bilo moguće otkloniti u ovoj utrci odnosno u ovoj disciplini.

Takmičari Biciklističkog kluba „KRAJINA“ koji su se popeli na pobjednička postolja su: Sejad Salkić-Veteran B koji je osvojio Srebrenu medalju odnosno Zlatnu u Državnoj utrci, Samir Topić-Veteran A sa Srebrenom medaljom i Mirsad Čizmić-Hoby C koji je osvojio Zlatnu Medalju.

Kada je u pitanju ova utrka odnosno disciplina, Biciklistički klub „KRAJINA“ ima Dva Državna prvaka i jednog drugo plasiranog takmičara, i to u tri različite takmičarske kategorije.

Kada su u pitanju bic.maratoni i biciklijade, Biciklistički klub „KRAJINA“ nastupio je na jednom bic.maratonu i tri biciklijade tj:

Na tradicionalnom trodnevnom „9.bic.maratonu Bihać-Srebrenica“,

4.biciklijadi „Stazama Slobode Bužim 2013“,

Biciklijadi „Od Branimira do Branimira“ koja je vožena u Hrvatskoj od Zadra do Nina i

Biciklijadi koja je vožena u Cazinu povodom dana bez automobila.

U toku 2013.god.tačnije 30.04.2013. održana je redovna Skupština Biciklističkog Kluba „KRAJINA“.

Skupštini su prisustvovali svi članovi skupštine, kao i počasni članovi kluba.

U toku 2013.god.izvršena je nabavka pet bicikala i dva trenažera za takmičare kluba, potrebnih i odgovarajućih za treninge i utrke u BiH i inostranstvu, organiziranih i voženih po pravilima UCI-a i Biciklističkih Saveza.

Općina Bužim i načelnik općine Agan Bunić su se uključili u kupovinu i nabavku jednog takmičarskog bicikla za potrebe kluba. Naime, radi se o trkaćem cestovnom biciklu marke Pinarello, odgovarajućem i po propisima UCI-a za nastupe na biciklističkim cestovnim utrkama u BiH i inostranstvu. Bicikl je  predat takmičaru kluba Sulejmanu Isakoviću na upotrebu, a istom je bio potreban kako bi napravio što bolje rezultate u novoj takmičarskoj sezoni.

U toku 2014.god. Biciklistički klub „KRAJINA“ ima u planu organizirati dvije biciklističke utrke, tj.utrku u disciplini Kriterij bodovanu za Premijer ligu BiH i utrku Cestovno Prvenstvo BiH za 2014.god,

Licencirati 10 takmičara,

Nastupiti na 30-tak utrka u BiH i Inostranstvo, ili barem na onoliko koliko to bude financijski moguće,

Izvršiti pripremu takmičara kluba za ulazak u reprezentaciju BiH,

Nastupiti na 5 bic.maratona i biciklijada,

Izvršiti nabavku 2-3 trenažera,

Izvršiti nabavku 2-3 bicikla,

I još mnogo toga, a u cilju što boljih rezultata na utrkama u 2014-toj god. u BiH i inostranstvu.

Svi zainteresirani koji se žele baviti takmičarskim ali i rekrativnim biciklizmom, bez obzira na spol i godine, mogu se javiti na:

Br.tel: 061 968 329,

Putem mail-a: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Putem facebook-a: Biciklistički Klub Krajina Cazin Biciklistički klub Krajina

Web stranica kluba: www.bkkrajina.com.ba

 

Biciklistički klub „KRAJINA“

Friday the 23rd. Free Joomla 2.5 Templates. Biciklistički klub "KRAJINA" Cazin