Zvanični rezultati „Cestovnog Prvenstva Bosne i Hercegovine, Bužim „2013“.

U Bužimu je 30.06.2013.godine (nedjelja), održano državno prvenstvo u cestovnom biciklizmu, pod nazivom „Cestovno Prvenstvo Bosne i Hercegovine, BUŽIM 2013“.

 

Organizator „Cestovnog Prvenstva Bosne i Hercegovine" za ovu godinu, a drugi put za redom bio je Biciklistički klub „KRAJINA“ iz Cazina i Biciklistički Savez Bosne i Hercegovine, a suorganizator Prvenstva Bosne i Hercegovine u Cestovnoj disciplini je Biciklistički klub „BUŽIM“ iz Bužima.

„Cestovno Prvenstvo Bosne i Hercegovine“ organizirano je i održano po UCI pravilima (UCI - svjetska biciklistička organizacija) i pravilima BISABiH (BISABiH - Biciklistički savez Bosne i Hercegovine), te propozicijama prvenstva.

Za Prvenstvo Bosne i Hercegovine prijavilo se i borilo za titulu Državnog prvaka ukupno 45 takmičara u sljedećim kategorijama: Seniori/Elite, U-23, Juniori, Kadeti, Mlađi Kadeti, Veterani do 55 godina starosti i Žene.

Na Prvenstvu Bosne i Hercegovine za 2013-tu godinu u Bužimu, nastupili su takmičari iz Cazina, Bužima, Velike Kladuše, Bihaća, Banja Luke, Gračanice, Bos.Krupe, Sarajeva, Tuzle, Mostara i Zenice, a sljedećih Biciklističkih Klubova, članica Biciklističkog saveza Bosne i Hercegovine: BK „KRAJINA“ iz Cazina, BSK „BANJA LUKA“, BK „EXTREME“ iz Tuzle, BK „GRAČANICA“, BK „BIHAĆ '74“, KES „URBAN X“ iz Bos.Krupe BK „ZMAJ OD BOSNE“ iz Tuzle, BK „MOSTAR“, BK „GIRO DI SARAJEVO“ i BK „JEDINSTVO“ iz Zenice.

Na utrci su trebali nastupiti i takmičari BK „ZENICA“, BK „GORAŽDE“ i BK „SANA“ iz Sanskog Mosta, ali iz određenih razloga nisu bili u mogućnosti doći u Bužim i boriti se za titulu Državnog prvaka za 2013.godinu.

Utrku je startalo svih 45 takmičara od kojih su 44 takmičara  završili utrku a jedan takmičar je odustao zbog mehaničkog kvara na biciklu.

Kako su na „Cestovnom Prvenstvu Bosne i Hercegovine, BUŽIM 2013“ nakon višegodišnje pauze nastupile i predstavnice ljepšeg spola i borile se za titulu Državne prvakinje za 2013.godinu u kategoriji Žene, vrijedno je da svaku od njih posebno spomenemo, a to su: Ahmeljić Amra i Šuša Amila iz Gračanice, Paligorić Tijana iz Tuzle te Jurkić Zorica i Kerezović Natalija iz Banja Luke.

Staza Prvenstva Bosne i Hercegovine za 2013. godinu malo je korigovana, te je dužina staze iznosila 92km za kategorije Seniori/Elite, U-23 i Juniori; 50 km za kategorije Kadeti i Veterani do 55 godina starosti, aza kategorije Mlađih Kadeta i Žena 22 km.

Svečani ručak i proglašenje pobjednika održano je u Pizzeriji URBAN u Bužimu, a Državni Prvaci za 2013-tu godinu su:

Kategorija Žene:

 1. JURKIĆ ZORICA BSK „Banja Luka,
 2. PALIGORIĆ TIJANA BK „Extrem“-Tuzla,
 3. KEREZOVIĆ NATALIJA „Banja Luka.

Prosječna brzina pobjednice je: 36,67 km/h.

Kategorija Mlađi Kadeti:

 1. BEŠLAGIĆ ADIN „Extrem“-Tuzla,
 2. ALAGIĆ IBRAHIMA BK „Bihać '74“.

Prosječna brzina pobjednika je: 37,36 km/h.

U Kategoriji Mlađi Kadeti nastupila su samo dva takmičara, pa zbog toga nemamo trećeplasiranog u toj kategoriji.

Kategorija Kadeti:

 1. LIHA MUHAMED BK „Bihać '74“,
 2. MAHMIĆ NEDŽAD KES „URBAN X“-Bos.Krupa,
 3. BUŽIMKIĆ AZIZ KES „URBAN X“-Bos.Krupa.

Prosječna brzina pobjednika je: 37,04 km/h.

Kategorija U-23:

 1. KURTOVIĆ MUJO BK „Zmaj od Bosne“-Tuzla,
 2. JOVIĆ DRAGIŠA BK „Zmaj od Bosne“-Tuzla,
 3. ĆORIĆ MENSUR BK „Zmaj od Bosne“-Tuzla.

Prosječna brzina pobjednika je: 35,81 km/h.

Kategorija Juniori:

 1. SANDALJ VEDRAN BSK „Banja Luka,
 2. GAJIĆ SREĆKO BSK „Banja Luka,
 3. ŠABIĆ HARIS BK „Bihać '74“.

Prosječna brzina pobjednika je: 35,66 km/h.

Kategorija Veterani do 55 godina starosti:

 1. DRAGUTIN BOŠNJAK BK „Mostar“
 2. RADOVANOVIĆ DRAGOSLAV BK „Zmaj od Bosne“-Tuzla,
 3. BAŠANOVIĆ AMIR BK „Bihać '74“.

Prosječna brzina pobjednika je: 37,03 km/h.

Kategorija Seniori/Elite:

 1. ATLAGIĆ NIKICA BSK „Banja Luka,
 2. TREJIĆ ĐULAGA BK „Zmaj od Bosne“-Tuzla,
 3. ALAGIĆ NEDIM BK „Bihać '74“.

Prosječna brzina pobjednika je: 36,35 km/h.

Atlagić Nikica je također pobjednik cjelokupne utrke „Cestovnog Prvenstva Bosne i Hercegovine, Bužim „2013“, koji je stazu prešao za 2h:31m:51s

Utrku „Cestovnog Prvenstva Bosne i Hercegovine, Bužim „2013“ sudili su:

Nac.Comesar Mirnas Mujezinović-Zenica

Comesar Tihomir Kuvalja-Banja Luka

Comesar Anel Delić-Bihać

Comesar Kabiljagić Samir-Bos.Krupa

Comesar Ermin Lipović-Bihać

Biciklistički klub „KRAJINA“ na utrci Prvenstva Bosne i Hercegovine nastupio je sa 5 takmičara: Emir Prošić-Junior, Salkić Sejad-Veteran, Sulejman Isaković-Veteran, Samir Topić-Veteran i Salkić Zlatan-Senior/Elite; koji su postigli dobre rezultate, a posebnu pažnju posvetićemo Emiru Prošiću koji je na 5. kilometru imao lakši pad i istovremeno manji kvar na biciklu, ali je bez obzira na bolove ipak završio utrku i to na 4. mjestu u kategoriji Juniora.

Našem Emiru želimo brz oporavak i puno uspjeha do kraja godine, ali i u budućnosti, također puno uspjeha želimo i svim ostalim našim takmičarima.

Prvenstvo Bosne i Hercegovine je održano i prošlo u naboljem redu od strane organizatora i domaćina, ali velike i loše kritike na propuste u obezbjeđenju takmičara prvenstva šalju iz Biciklističkog saveza Bosne i Hercegovine Policiji USK-a te 2.Policijskoj upravi Cazin (koja je i prošle godine imala sl.propuste), te se nadaju da će u idućoj godini više poraditi na obezbjeđenju takmičara Prvenstva Bosne i Hercegovine kako ne bi došlo do sličnih propusta u obezbjeđenju takmičara ili nekog incidenta.

Biciklistički klub „KRAJINA“ i direktor utrke „Cestovnog Prvenstva Bosne i Hercegovine, Bužim „2013“, Mensur Silić,  zahvaljuju se općini Bužim i općinskom načelniku gosp.Aganu Buniću koji su generalni sponzor ovog Prvenstva, zlatnom sponzoru Sportskom savezu Bužim i gosp.Admiru Sijamhodžiću, zlatnom sponzoru i sponzoru kluba „Jorury Auto“ Cazin-rent a car i prodaja vozila i direktoru Hasi Žuniću, zlatnom sponzoru i sponzoru kluba Eminu Tatareviću, srebrenim sponzorima ZU Doma zdravlja Bužim i direktorici Indiri Bosnić i Pekari Magistrala Cazin koja je također sponzor kluba, te ostalim sponzorima.

U Biciklističkom klubu „KRAJINA“ također se zahvaljuju Biciklističkom klubu BUŽIM koji je suorganizator prvenstva i predsjedniku Harisu Alešaviću, te AMK ZMAJEVI iz Bužima i Pizzeriji URBAN koji su pomogli oko organizacije „Cestovnog Prvenstva Bosne i Hercegovine, Bužim „2013“, te žale što općina Cazin i općinski načelnik, Sportski savez Cazin i predsjednik saveza nisu imali sluha za suorganizaciju i podršku jedne biciklističke utrke Državnog karaktera.

Iskrene Čestitke pobjednicima/prvacima „Cestovnog Prvenstva Bosne i Hercegovine, Bužim „2013“.

Galeriju slika sa „Cestovnog Prvenstva Bosne i Hercegovine, Bužim „2013“ pogledajte na sljedećem linku: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.368262169963777.1073741843.127775587345771&type=3

Web stranica kluba: www.bkkrajina.com.ba 

Facebook: BK Krajina, Biciklistički klub Krajina

 

Biciklistički klub „KRAJINA“

 


Monday the 16th. Free Joomla 2.5 Templates. Biciklistički klub "KRAJINA" Cazin