NAJAVLJIVAMO: Državno prvenstvo u Cestovnom biciklizmu, Cazin 2013

Biciklistički klub „KRAJINA“ jedini takmičarski biciklistički klub u Cazinu

U Cazinu je sredinom 2011. godine osnovan prvi i tada jedini sportski biciklistički klub pod nazivom „KRAJINA“. Šačica zaljubljenika u biciklizam predvođena dugogodišnjim biciklistom Mensurom Silićem uvidjela je nedostatak takmičarskog ali i rekreativnog biciklizma na području grada Cazina.

 

Tako je BK „KRAJINA“ s početkom 2012. godine postao član Biciklističkog saveza Bosne i Hercegovine, ali i jedini takmičarski klub u Cazinu, što mu omogućuje licenciranje sportaša te nastupe na bic. utrkama iz kalendara Biciklističkog saveza Bosne i Hercegovine, te nastupe na bic.utrkama iz kalendara u inostranstvu, organiziranim po UCI i BSBiH pravilima i pravilima ostalih Bic.Sveza.

Cilj ovog kluba je pokretanje takmičarskog ali i rekreativnog biciklizma među mladima, te okupljanje što većeg broja zaljubljenika u ovaj sport radi promocije zdravog načina življenja, stvaranja biciklističke kulture i tradicije te ostvarenja što boljih sportskih rezultata.

BK „KRAJINA“ i Krajišnici na pobjedničkim postoljima

Za Biciklistički klub „KRAJINA“ slobodno možemo reći da je jedan od najuspješnijih sportskih klubova na području općine Cazin a i šire, obzirom da su kao jedan od najmlađih klubova nastupili na 11 bic.utrka u BiH, 5 bic.maratona/biciklijada i organizirali najvažniju bic.utrku u BIH, „Državno prvenstvo BIH u Cestovnoj disciplini“, a sve to u prošloj 2012.godini, gdje su ostvarli i veoma zapažene rzultate.

Od početka 2013.godine, BK „KRAJINA“ je sa svojim takmičarima nastupio na 5 bic. utrka u BiH i Hrvatskoj, i to u Zadru, Zagrebu, Mostaru, Oroslavju i Gračanici, gdje su ostvarili zapažene rezultate, a u planu imaju nastup na više od 25 utrka širom BiH, Hrvatske i Srbije, kao i organizaciju dvije bic,utrke u Cazinu i to državnog i međunarodnog karaktera.

Treba naglasiti i to da takmičari BK „KRAJINA“ od samog početka se skoro sami financiraju kada su takmičenja ali i ostale aktivnosti u pitanju, a kao što smo već i prije spomenuli, BK „KRAJINA“ je jedini takmičarski biciklistički klub u Cazinu.

Takmičari BK“KRAJINA“ su već više puta do sada popeli se na pobjednička postolja kao npr. na: Brdskom Prvenstvu Bosne i Hercegovine u Gračanici, Škoda (međunarodnoj) XC liga utrci u Mostaru, 17.međunarodnoj utrci 25.maj u Tuzli, Uspon na plješavicu u Bihaću, Međunarodnoj kriterijskoj utrci u Zenici, ali nastupali i ostvarivali zapažene rezultate na mnogim ostalim utrkama u Bosni i Hercegovini kao i republici Hrvatskoj.

Comesari/sudije BK „KRAJINA“

Valja spomenuti kako BK „KRAJINA“ uz vrsne i iskusne biciklističke pojedince ima i dva Comesara/Suca koji su položili sudački ispit pri Biciklističkom savezu Bosne i Hercegovine. Riječ je o Silić Mensuru i Eminu Tatareviću koji je za ispit Comesara položio davnih '80-tih godina. Ta činjenica im uvelike olakšava organizaciju biciklističkih takmičenja.

Za članove kluba koji su licencirani u takmičarskim kategorijama organizirani su treninzi pod stručnim vodstvom Mensura Silića, koji je ujedno i predsjednik kluba. A svi članovi kluba imaju znatne pogodnosti prilikom usluga vezanih uz biciklizam.

Nastupi i organizacije biciklističih utrka

Biciklisti iz BK „KRAJINA“ uz nastupe na bic.utrkama iz kalendara Biciklističkog saveza Bosne i Hercegovine,  planiraju i sami organizirati bic.utrke koje su prijavili u isti, tako da u 2013. godini možemo očekivati povratak biciklističkih takmičenja na ceste grada Cazina i ostalih općina USK-a.

Prva biciklistička utrka u historiji Cazina

Naime od sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih godina dvadesetog stoljeća i prolaska par biciklističkih utrka kroz općinu Cazin, grad Cazin nikad nije bio domaćin niti jedne biciklističke utrke iz kalendara BSBiH-a ili UCI-a, sve do 2012.godine kada je Biciklistički klub „KRAJINA“ prijavio i organizirao prvu biciklističku utrku u historiji Cazina, i to „CESTOVNO PRVENSTVO BOSNE I HERCEGOVINE“ za 2012.godinu. Utrka je organizirana i vožena po UCI pravilima i pravilima BSBiH, a prolazila je kroz dva grada, Cazin i Bužim.

Po drugi put zaredom u organizaciji BK „KRAJINA“ najvažnija biciklistička utrka BiH „Cestovno Prvenstvo Bosne i Hercegovine“ u Cazinu

Čast nam je da možemo obavjestiti javnost, da je Biciklistički savez Bosne i Hercegovine i ove godine dodijelio Biciklističkom klubu „KRAJINA“ organizaciju najvažnije biciklističke utrke u Bosni i Hercegovini, „Cestovno Prvenstvo Bosne i Hercegovine“ za 2013.godinu, koje će biti održano 30.06.2013.godine u Cazinu.

Pravo nastupa na Prvenstvu BiH u Cestovnoj disciplini imaju svi takmičari/biciklisti iz BiH, u svim kategorijama, a uredno licencirani za 2013.godinu.

Utrka se organizira i vozi po UCI pravilima i pravilima BSBiH.

Sve detalje vezane za Prvenstvo BiH u Cestovnoj disciplini saznat ćete iz Propozicija koje slijede u brzo.

Ovom prilikom ekipa BK „KRAJINA“ poziva sve zainteresirane građane koji se žele iskušati u njihovom sportu ili žele podržati ovaj projekt da im se pridruže. Za sve detaljnije informacije slobodno ih kontaktirate na Facebook stranicama  BK Krajina, Biciklistički klub Krajina na e-mail  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. na broj tel. 061 968 329 ili putem službene stranice kluba www.bkkrajina.com.ba

Ovom prilikom još jednom zahvaljivamo se doo Zanatstvo Cazin, Eminu Tatareviću, Naimu Hamzabegoviću i pekari Magistrala, koji su pomogli odlazak takmičara na Prvenstvo BiH u Brdskoj disciplini, kao i odlazak na prijašnje utrke u ovoj godini, također se zahvaljivamo i svima onima koji su pomogli takmičare i BK „KRAJINA“ u prošloj 2012.godini.

Slike sa prošlogodišnjeg Prvenstva BiH u Cestovnoj disciplini pogledajte na sljedećem linku: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.286867694769892.64597.127775587345771&type=3

Video sa prošlogodišnjeg Prvenstva BiH u Cestovnoj disciplini: https://www.facebook.com/media/set/?set=vb.127775587345771&type=2

Predsjedinik i trener BK „KRAJINA“

                    Silić Mensur

 

www.bkkrajina.com.ba

Monday the 9th. Free Joomla 2.5 Templates. Biciklistički klub "KRAJINA" Cazin