Održana Skupština biciklističkog saveza BiH

U subotu je u Sarajevu u olimpijskoj dvorani "Zetra" održana press konferencija biciklističkog saveza BiH, na kojoj su prisustvovali mnogobrojni biciklisti i predstavnici klubova, rukovodstvo saveza, a prisustvovao je i francuski ambasador u BiH njegova ekselencija g. Roland Gilles sa suprugom Claudia Carceroni. 

Oni su istakli da je biciklizam u BiH u velikom jeku, i da će u naredne dvije godine imati punu podršku od njih lično, koji će se i moralno i značajno finansijski uključiti u realizacije velikih trka koje nas očekuju. Gospođa Claudia Carceroni podsjetićemo bila je šesnaest puta prvakinja svijeta u biciklizmu, učesnica na dvije olimpijade, koja je u svojoj karijeri popela se na preko 500 pobjedničkih postolja na najvišu poziciju.

Odmah poslije press konferencije izvršena je dodjela priznanja i pehara za najupsješnije bicikliste u drumskom biciklizmu za proteklu godinu za premijer ligu i državna prvenstva. Predsjednik biciklističkog saveza BiH gospodin Zlatko Berbić uručio je najboljima pehare koji su to istinski zaslužili. Zahvalio se ambasadoru na odvojenom vremenu i što uveliko podržava biciklistički sport u našoj zemlji, a ovom prilikom uručio i specijalna priznanja za podršku i razvoj biciklizma u BiH upravo ambasadoru i njegovoj supruzi.
 
 
Gospodin Zatko Berbić između ostalog istakao je: biciklistički savez BiH u posljednje dvije godine se obogatio sa 30-tak novih klubova koji su zajedno sa asocijacijom MTB priklučili se savezu. Asocijacija MTB u prvoj godini postojanja pokazala je da BiH ne treba brinuti za razvoj oovg sporta. Protekla godina je bila dosta bogata sa trkama u BiH, od kojih su čak četiri bile bodovane za UCI, za svjetske bodove. Ono što je bitno, jeste da se uveliko radi na ponovnoj organizaciji međunarodne utrke TOUR de BiH, koja bi trebala biti organizirana sredinom tekuće godine. TOUR de BiH je do sada bio organiziran dva puta, 1999. i 2000. godine. Ono što ovaj savez raduje, je organizacija do sada najveće međunarodne biciklističke utrke Grand prix Sarajevo koja će biti održana 2014. godine. Specifičnost ove utrke i manifestacije je da će učešće uzeti preko 25 zemalja, a direktno u organizaciju i podršku će se uključiti "Tour de France" najveća biciklistička utrka u svijetu. U Sarajevu će se okupiti svi bivši pobjednici najveće trke na svijetu, koji će doporinjeti boljoj promociji i populariziciji Grand prix Sarajeva. Ovo će zaista biti jedna velika manifestacija koja će promovisati ne samo biciklizam u BiH, nego i samu Državu na najbolje mogućem nivou.

Na redovnoj skupštini biciklističkog saveza, usaglešeno je dosta promjena,  sve u cilju što bolje organizacije saveza i priprema naših biciklista za velike nastupe. 
Prema kalendaru BS BiH za 2013.godinu u BiH će biti organizirano preko dvadeset biciklističkih utrka kako u cestovnim tako i u mtb disciplinama, a između ostalih ističemo pet državnih prvenstava u cestovnoj, hronometar, brdskoj, xc i brdskoj xc diciplini, kao i Škoda Xc ligu koja će biti organizirana po drugi put u BiH. Još jedna poruka i poziv mladima da se uključe u ovaj viteški sport, jer u narendom periodu će imati velikih manifestacija na kojima se mogu takmičiti.


        

Monday the 24th. Free Joomla 2.5 Templates. Biciklistički klub "KRAJINA" Cazin